Kyrkobyggnader
Snabbsökning: Öppna Stäng
Andrarums kyrka
Hitta.se Koordinat: RT90: X 6176928, Y 1384224 - Decimal: 55.7077, 13.9634 Foto: Leif Johansson & Bo Johansson
Bild 1-8: Andrarums kyrka

web.alboharad.org 1
web.alboharad.org 2
www.tomelilla.se
www.svenskakyrkan.se





Andrarums kyrka ligger väl synlig på en höjd och därifrån kan man blicka ut över stora delar av församlingen. Kyrkans äldsta delar är uppförda under 1100-talet. Då var det en anspråkslös byggnad i sten med kor och ett långhus. I det gamla koret finns valvmålningar från medeltiden.De förställer evangelisterna Lukas och Johannes med respektive symboler.
Kyrkans storlek var fullt tillräcklig fram till 1700-talet, men under Alunbrukets storhetstid fördubblades befolkningen flera gånger om. Stundtals hade bruket fler invånare än de närmaste städerna.
Kyrkplikt rådde och meningheten var tvingade att besöka mässan. Detta gjorde att kyrkan inte räckte till. För att få rum med alla besökare byggdes kyrkan till, vilket förklarar det oregelbundna och säregna utseendet.
Södra korsarmen, där altaret är placerat är fogad till den ursprungliga 1100-talskyrkan och togs i bruk år 1709. Den kraftiga norra armen, kallad "Verkakyrkan" stod färdigt 1768. Den sista tillbyggnaden, den stadiga kvadratiska tornet med kyrkans huvudingång restes 1817.

Christina Piper på Christinehof var kyrkans gynnare. Under århundraden har släkten Piper skänkt såväl konstfulla saker till kyrkans inredning, som utsökt vackra silverpjäser, bl.a en silverkanna i vackert Augsburgerarbete från 1600-talet.
I den Piperska donationen ingår även predikstolen och altaruppsatsen i barock "utsirad i guld och vackra färger". Båda delarna är utförda av en av de skånska kyrkornas mest kända utsmyckare Johan Jerling, död 1753. Han är även känd för utförandet av Mariakyrkans altarverk i Ystad.
Två originella bänkar är snidade av en av bygdens söner, Anton Palmqvist, född i Agusa.
Bakom kyrkan finns brukdirektör Ryttlings gravbyggnad där flera ättlingar av släkten Ryttling ligger begravda. Detta helt friliggande gravrum på ett särskilt invigt ömråde utan förbindelse med kyrkan är mycket unikt i sitt slag.

Källa: Informationstavla "Hjortslingan" nedanför kyrkan.

Adrarums kyrka är ursprungligen en tidigmedeltida byggnad med långhus, kor och absid. Till kyrkan fogades redan under medeltiden ett så kallat brett västtorn samt ett vapenhus i söder. År 1709 byggdes kyrkan ut med en mindre korsarm mot norr, men 1768 norra lånhusväggen helt. för att alunbrukets anställda, verkarna, skulle ges bättre plats lät Christina Piper bygga ut kyrkan med en större nykyrka, Verkakyrkan.
Samtidigt ändrades kyrkans orientering, huvudingången placerades i norr och koret med altaret i söder. Hela kyrkan utom det medeltida koret fick även nya valv. Altaruppsatsen flyttades från det medeltida till det nya koret i det gamla vapenhuset. Det gamla koret och absiden användes sedan 1960 års renovering och fram till restaureringen 1998 som dopkapell. Vid den senare restaureringen omvandlades det till ett mindre gudstjänstrum. Dopfunten flyttades till kyrkans västra del.
Då den första korsarmen mot norr uppfördes inrättades även två gravvalv för högre stående personer, verksamma på Alunbruket. Ytterligare ett byggdes i samband med att Verkakyrkan uppfördes.
Kalkmålningarna i absiden och koret dateras till 1475-1525 och är utförda av "Everlövsmästaren", en anonym skånsk senmedeltida kyrkomålare eller kanske snarare en verkstad.
"Everlövsmästarens" stil är folklig och något summarisk. Målningsättet och motiven är idet närmaste identiska i det tjugotal kyrkor där hans målningar är kända. Predikstolen och altaruppsatsen är skänkta av Christina Piper 1742 och utförda av Johan Jerling.
Det nuvarande tornet uppfördes först 1817. Det äldre tornet raserades på 1750-talet då den nya storklockan hängdes upp.

Källa: Informationstavla "Andrarums kyrka och Verkakyrkan" nedanför kyrkan.